tirsdag 23. november 2010

GJØR DET SELV: Trekke om rokokkostol
På loppemarkeder og bruktbutikker finner man ofte stoler i rokokkostil eller lignende, som kan bli utrolig flotte hvis man bare fikser de litt! Her vil jeg vise hvordan man kan trekke om slike stoler selv.Først tar jeg av pyntespikerene. Jeg bruker gjerne en flat skrutrekker for å vippe de litt ut, før jeg trekker de ut med en tang. Det er viktig å ikke bende tangen mot treverket, da blir det merker.

Under pyntespikerne er det stifter. Det finnes egne verktøy for å fjerne de, det er sikkert lettere, men det er ikke nødvendig. Jeg bruker en flat skrutrekker for å vippe de litt ut, deretter trekker jeg de ut med tang.
Når stiftene er fjernet, tar jeg av stoffet.  Da ser stolen slik ut. Nå er den klar til å pusses og males, hvis man har lyst til det. Akkuratt denne stolen har jeg valgt å beholde treverket orginalt.
Hvis stolen skal være i bruk, må stoffet tåle en del. Da bruker jeg skikkelig møbelstoff. Hvis derimot stolen skal være et pyntemøbel, kan man bruke et tynnere stoff.
Det gamle stoffet bruker jeg som mal når jeg klipper ut det nye trekket. Jeg lar det være ca 1-2 cm ekstra rundt kantene, fordi jeg bretter inn alle kantene når jeg stifer.

Nå skal jeg stifte på stoffet. Det skal sitte stramt, men ikke så stramt at man flater ut setet.
Jeg pleier å sette et par stifter på hver side mens jeg strammer og justerer så stoffet ligger helt riktig. Pass godt på at det legger seg stramt og pent rundt ermlenene og ryggen. Stiftemaskin får du kjøpt i de fleste jernvareforetninger, men sørg for at du kjøper en som er kraftig nok.


Nå skal pyntebåndet på. Det kan man finne i de fleste sybutikker, eventuelt bestille på nettet. Til å feste det med bruker jeg tekstillim, jeg liker best de typene som kun skal strykes på den ene flaten, og presses sammen etter at det har tørket. Da er det enkelt å påføre limet på stolen, og legge pyntebåndet på etterpå. Begynn på de minst synlige stedene, (nederst på ryggen, på innsiden av armlenene, og bak på setet.) og lag en liten brett på slutten for å få en pen avslutning.

Så er stolen klar! 
Lurer du på noe mer? Bare spør, så skal jeg svare så godt jeg kan! :-)

Tips: Hjertedama har tipset om elektrisk stiftemaskin og limpistol (til båndet) til en rimelig penge på Jula! 
34 kommentarer:

Fossestua sa...

Lekker stol! Tusen takk for "kurset" :)
Klem fra Lise

Unknown sa...

Takk for guide! Jeg har to stoler som jeg ikke helt tør å gå i gang med, men nå tror jeg at jeg tar steget:) Klem; Heidi

madam mim sa...

Så flott med en steg for steg for sånne som meg (som ikke har peiling), nå er det ut på stoljakt! :-) Har liksom slått det helt fra meg tidligere, men det så jo ikke SÅ vanskelig ut!

Takk for at du sier kransen min var fin, du er too kind :-) Men den begynner å se ok ut nå som jeg har vennet meg litt til den :-)

Caroline sa...

Kjempebra veiledning...Fikk jo lyst å prøve dette selv nå,hehe:)Ha en flott uke...Klem Caroline

Anita Serine's livstil. sa...

Hei
SÅ fin det ble, så flink du er .
ja kommer jeg over en stol i brukt butikk eller på loppe marked så skal jeg prøve.
Ha en fin dag

Martilie sa...

Lekkert lekkert!

EEr på utkikk etter egnet stol (når loppisene kommer igang igjen..)

Nyt dagen!

Tove

Kari-Anne sa...

Så koselig at du vil være følger hos meg:) setter pris på det.

Er sant at vi kan ikke kjøpe alt fint, men blir til at en angrer etterpå. d er litt kjedelig.

Denne stolen ble kjempe fin! Så flink du er. Takk for at du deler så mye:)
Gleder meg nesten til loppemarkedene er i gang igjen:)

God Kveld, Klem Kari-Anne

Mie fra Mies Mirakler sa...

Så fin stolen ble, spennende å se prosessen *♥*

Lotta sa...

Wow!Jeg er helt imponert!Den ble lækker!!!!!

Bjørg ✩ Huset ved Fjorden sa...

Så flott den vart! Tusen takk for at du deler oppskrifta:) No skal eg hvertfall sjå etter rokokko- stol..sjelden å finne her dessverre..
Ha ein fiin kveld!
Klem:)

victoria (huset i byen) sa...

Tusen takk for gratulasjonen av vesle frøken, og gud så flott stolen ble, har selv en sånn stol jeg skal pusse opp,så tusen takk for flotte tips ;0)
klem victoria

Solstrålå sa...

Skikkelig profft arbeid!
Du er flink Saga!
Store klem fra Sol

Vibeke / Mammas Hus sa...

Så utrolig lekkert - du er superflink!! :D

Grønnsakshagen sa...

Tusen takk for veldig koselige tilbakemeldinger! :-)

Hjertedamas blogg sa...

Kjempeflott:DDDDD To tips:DD elektrisk stiftemaskin, og en limpistol til båndene:DDDDD Kjøpe for en billig penge på Jula. Jeg har ikke styrke i mine fingerpuser, så jeg kan ikke bruke vanlig stiftemaskin, og har ikke hatt råd til å kjøpe en rimelig luftkompressorstiftemaskin ennå, så jeg kjøpte meg en elektrisk. Fungerte veldig bra:DDDDD Limpistol er veldig varmt, og tørker med en gang. Som nevnt før: du gjør en flott jobb:DDD Klemz

Grønnsakshagen sa...

Takk for tips, hjertedama! Jeg har lagt det inn i teksten:-)

Hjertedamas blogg sa...

Jeg bruker en liten tang, som jeg har kjøpt til det bruket. Mulig det finnes andre redskaper, men jeg har syntes det har fungert veldig bra.Stoff og stil har et redskap, har jeg sett. Skal kjøpe litt forskjellige greier der i fra på nyåret, tenker jeg.Gjordbånd, stoff og sånt. Og så må jeg skaffe meg en gjordbåndstrammer, noen poser med alfa, og snører til stramming av fjærer og til søm. Ja også noen fjærer. Har en gammel stol som trenger totalt renovering. Og nå får jeg også et arbeidsrom til jul, så da slipper jeg og stå i stua, mens jeg jobber. Og enten i kveld eller om en uke blir jeg ferdig med chaiseselongen til svogers. Skal bli godt, for nå er jeg i grunnen lei. Klemz

Fossestua sa...

Hei igjen :)
Tusen takk for de fine ordene du har lagt igjen til meg! Var litt ekstra koselig at du var den første til å kommentere....for det heter jo Saga der vi bor :)
Stor klem fra Lise

Siljes Hobbyrom sa...

Åhh, tusen takk kjære deg!! <3

Dette var supert!
Men lurer på om du pleier å sy sikksakk rundt kanten på det stoffet du klipper til?
Eller har det kanskje ikke så lett for å rakne når du bretter inn kanten?

Håper snart jeg finner en slik stol altså. Har vært på utkikk i årevis nå, men alle i området er så dyre, og på auksjonene har de gått høyt. Alt for høyt...

Men den som leter, den finner ;)) tjihi..

Må ha en fin kveld!
Klem

Anne N. sa...

Helt fantastisk nydelig :o)
Klem, Anne:)

Hjertedamas blogg sa...

Hei!!! du har ikke tilfeldigvis tatt vare på noen broderier i petit point ( halve korssting)????

Grønnsakshagen sa...

Jeg pleier ikke sy sikksakk, men hvis stoffet har lett for å rakne er det sikkert smart!

tante fiolett sa...

Heisann!!
Takk for tips men jeg kan nok desverre ikke putte kortet rett inn i macen:(
menmen, jeg finner vel ut av det!! Så nydelig stolen ble!! Flink du er:) Supert at du deler dette med oss, det så faktisk ikke så veldig vanskelig ut..;)
Goood helg til deg & dine:)
Klem Jeanette

Bekka sa...

Tusen takk for lynkurset. Håper jeg kan få til noe lignende hvis jeg finner en fin stol på loppis en gang :)
Klem

Frieblonder sa...

Hei!
Jeg kom over bloggen din litt via, via..og her kommer jeg definitivt tilbake.
Wow! For en fantastisk flott stol! Så flink du er! Jeg er en ivrig loppismøbeljakter selv. Og frem til nå har oppussingen vært litt prøving og feiling. Men dette hurtig "Kurset" var jo genialt. Takk!
Kommer snart igjen:)

Ønsker deg en fin kveld!
hilsen frieblonder

Lina sa...

Hei!

Nydelig stol! Lurte på hvor du har fått tak i stoffet? Er det møbelstoff? Er på leting etter stoff som skal brukes til en gyngestol.

- Lina :)

Grønnsakshagen sa...

Hei Lina!

Det lilla stoffet er kjøpt på Syhjørnet i Moss. Det er ikke møbelstoff.
Det hvite stoffet er kjøpt på en bruktbutikk. :)

Mvh Saga.

Hellohello baby sa...

Hei!

Supre tips her :) Har kjøpt meg to stoler jeg skal prøve meg på. Hvilken nettbutikk kjøper du pyntebånd på?

Hilsen Malena

Grønnsakshagen sa...

Hei! :)

Båndet er kjøpt på Syhjørnet i Moss, jeg har ikke handlet fra nettet forløpig. Men har sett noe på stoff of stil, og i katalog fra sparkjøp eller ellos.
Lykke til med omtrekkingen! :)
Hilsen Saga.

sjarmerende hverdag sa...

så supert at du la ut en bruksanvisning på dette, nå ble jeg kjempeglad!!!:) har lenge hatt lyst å kjøpe en rokokkostol og pusse den opp, men har ikke giddet siden jeg virkelig ikke hadde peiling på hvordan man gikk frem! denne siden skal lagres og nå gleder jeg meg til neste loppemarked, for dette tror jeg at tilogmed jeg skal klare!:)
tusen takk for at du delte den med oss...

Anonym sa...

Hei.
Så fin blogg, og jeg ble veldig glad over oppskrift på å trekke om stol. Jeg har en stol med knapper i ryggen. Hvordan gjør du det? Setter du på knappene først slik at du kan stramme etterpå? Eller fester du stoffet rundt kanten først med litt "slakk" til knappene?

Señorita Montaña sa...

Så flink du er! Ble inspirert! :)

Unknown sa...

Hei! Vekker liv i ett gammelt innlegg jeg ;-) Forstår det slik at det var knapper i ryggen på stolen i utgangspunktet? Det jeg lurer på er om du brukte opp igjen samme skumgummiputa som var der (med hull etter knappene), eller om du lagde en ny? Driver med det samme selv, og er litt redd for at de dype hullene i stoppingen kanskje vil vises gjennom når man har trukket den i nytt stoff, uten å bruke knapper.

Unknown sa...

Hvor mye stoff du har brukt på en stol?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...